Learning Booster 2

Psychologische veiligheid in de praktijk

Eerst en vooral willen we je bedanken voor de interactiviteit en jullie inbreng tijdens de training ‘Psychologische veiligheid in de praktijk’. Tijdens de training hebben we verschillende concepten besproken en zijn we ook aan de slag gegaan met checklisten en templates. Deze vinden jullie hieronder terug, zodat jullie deze ook meteen in de praktijk kunnen gebruiken. Maar dat is niet alles, je vindt hier ook nog een terugblik op de training, enkele ‘calls to action’ om het aangeleerde in de praktijk te zetten en een hoop extra informatie rond het topic voor wanneer je je wil verdiepen. 

1. Call to action

Tijdens onze training hebben we heel wat inzichten gedeeld, en zijn we er samen actief mee aan de slag gegaan. Nu is het verder aan jou! 
Om je te ondersteunen om al het geleerde om te zetten in je eigen professionele context, delen we graag nog enkele templates en checklisten met je. Gebruik deze zeker voor de vertaalslag naar de praktijk! 

Met deze checklist ging je al vòòr de sessie aan de slag. Deze kan je op verschillende momenten opnieuw gebruiken om een momentopname te nemen van de psychologische veiligheid in je team. Merk je hier bepaalde tendensen in?
Om je te helpen op wat je nu precies kan letten, hebben we een lijst gemaakt met observatiepunten waar je heel concreet op kan gaan letten. Gebruik deze op gepaste momenten om de psychologische (on)veiligheid te monitoren in je team.
Ga met deze checklist na welke overtuigingen meer of minder gevoelig liggen bij jou en je collega’s in het team. Probeer op die manier ook rekening te houden met de gevoeligheden van je collega’s en op die groene knop te duwen.
Een duidelijk kader hebben en iedereen die op dezelfde golflengte zit, is van cruciaal belang bij psychologische veiligheid. In de training hebben we een aantal templates besproken waar jij nu concreet mee aan de slag kan gaan om die ‘common ground’ te creëeren.  we geven je graag nog 3 templates mee, waarvan de 2 eerste cruciale randvoorwaarden zijnen de 3de – het game plan – je aan het werk zet om de psychologische veiligheid te verhogen in je team.

Make it stick!

Hoe zorg je ervoor dat het geleerde en de handige templates nu ook écht in de praktijk worden gezet?! Wij weten net zo goed als jij dat eens de training gedaan is, de dagelijkse realiteit en overvolle mailbox weer de kop op duiken. Om al het geleerde en de goeie intenties toch niet te laten ondersneeuwen, geven we nog twee challenges mee!

Ga zeker ook eens bij de andere collega’s na of zij ze al volbracht hebben! 

1. Bespreek binnen de 24u de inhoud van de training met je brainfriend (aan wie ga jij na de sessie vertellen wat jouw belangrijkste inzichten waren?) 

2. Plan een gesprek in met je leidinggevende, coach of collega om het geleerde te bespreken. Vergeet zeker niet bovenstaande templates hierbij te gebruiken!

Veel succes! 

2. TERUGBLIK

Tijdens onze training hebben we heel wat zaken besproken en dieper op ingegaan. Graag delen we nog twee zaken met jullie, die we ook hebben gezien tijdens de training.

2.1. Wil je de hand-outs herbekijken?

Wil je de slides van de training opnieuw bekijken?
Dat kan! Download de hand-outs door op onderstaande button te klikken.

2.2. Kort even samenvatten?

In de training hebben we een heel programma overlopen en werd er veel inhoud gedeeld. Om het overzichtelijk te houden, hebben we een beknopte en krachtige visuals gemaakt. Hier kan je steeds naar teruggrijpen wanneer je een snelle samenvatting van de sessie nodig hebt. Tijdens de training werd deze al uitgedeeld, maar we geven je graag ook nog deze digitale versie mee.

Download hem via onderstaande button.
  1. Het belang en de kenmerken van psychologische veiligheid
    Wil jij in tijden van snel veranderende samenwerkingen zorgen voor betere prestaties, meer betrokkenheid, innovatie en leergedrag en een grotere werkvreugde? Zorg dan dat je mensen zich veilig voelen. Dat doe je door in te zetten op inclusie, kennisdeling, (h)erkenning, uitdaging en positiviteit.
  2. Het concept ‘psychologische veiligheid’
    Je weet dat veiligheid geen synoniem is van vertrouwen of vriendelijkheid maar de overtuiging dat je op de werkplek interpersoonlijke risico’s kan nemen. En dat dit betekent dat je ongestraft meningen en feedback mag geven, bezorgdheden uiten en fouten maken.
  3. Wat maakt jouw team succesvol?
    Wil je bouwen aan een ‘dreamteam’? Zorg dan voor een goede balans tussen performance en psychologische veiligheid. Dat laatste vereist vertrouwen, verbinding én durf. Care to dare dus!
  4. Ons sociaal brein: over vertrouwen en verbinding maken (CARE)
    Je weet hoe belangrijk vertrouwen en verbinding zijn en hoe je die creëert vanuit de voorkeuren en drijfveren van jezelf én je teamleden.
  5. Sociale durf: over afspraken durven en kunnen maken (TO DARE)
    Je begrijpt de waarde van goede afspraken en gaat op zoek naar de noodzakelijke common ground om die te kunnen maken. Daarvoor schep je duidelijkheid over doelen, taken, rollen, prioriteiten, normen enzovoort.
  6. In de praktijk
    Je hanteert de juiste facilitatietechnieken om de inzichten en templates toe te passen in jouw team.

3. NEED SOME MORE? GET INSPIRED!

Voor jou uitgelicht!

Van heel de content page en alles wat daar is op terug te vinden, halen we er graag één van onze favorieten uit voor jou! In deze video zie je Amy Edmondson over het belang van Psychologische Veiligheid op de werkvloer.

Veel kijkplezier!

Deep dive in de content!

Wil je je graag nog meer verdiepen in het topic ‘psychologische veiligheid’? Via onderstaande knop kom je op onze ‘Get inspired-pagina’ waar je allerlei informatie vindt. Van boeken, over blogs tot video’s en podcasts. Deze pagina krijgt regelmatig een update en wordt systematisch aangevuld met nieuwe content.

Neem zeker je tijd om hier eens in te duiken!

Learning that sticks!

Vaardigheden trainen en implementeren op een manier dat ze blijven ‘plakken’, dat is onze core business! Benieuwd wat we als training- en adviesbureau nog zo al doen?

Zin om onze ambassadeur te worden?

We zouden het heel erg appreciëren als jullie even de tijd nemen om enkele zinnen feedback te geven over zowel de training, als de trainer. Dat kan je door op onderstaande knop te drukken. Alvast bedankt & hopelijk tot snel!